Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2012.04.10. 09:51 sbotond

Rozmaringos bárányborda Yorkshire puddinggal és grillezett zöldségekkel

Idén húsvétra eredetileg egyben sütött báránycomb vagy lapocka volt a terv, de amikor péntek hajnalban kimentem a Nagycsarnokba, és megláttam a hentesnél néhány darab gyönyörű báránygerincet, azonnal módosítottam a tervet: a húsok szépek voltak, arányosak és frissek, a bordák is normálisan le voltak tisztítva. Egy 70 dekás darabot vettem, az oldalas részét már nem kértem hozzá. A húsvéthoz talán jobban illik egy lassú tűzön sütött, sokáig illatozó, kiadós comb, de ez a fogás kétségtelenül elegánsabb, és ami a lényeg, rendkívül finom. Ha pedig köretnek a Yorkshire puddingot választjuk hozzá, biztos senki nem marad éhes. Hagyományosan ha a hús mellé ezt a köretet adjuk, a tányérnak az angol szokások szerint mindig ki kell egészülni némi zöldséggel, ez lehet párolt vagy grillezett egyaránt. A recept részben a BBC GoodFood márciusi száma alapján készült, de azt több helyen módosítottam, mind a hús, mind a pudding esetén. Előbbinél az újságban nem pirították körbe serpenyőben a húst, márpedig azt szerintem nem lehet elhagyni, és a sütési időt is eltúlozták. A köretnél pedig a tészta és a tojás arányai nem stimmeltek szerintem, így ezen is alakítottam. Még annyi jótanács, hogy előre szóljunk a hentesnek, ne kezdje feldarabolni a báránybordánkat, hiszen egyben szeretnénk megsütni. Ez azért fontos, mert valamiért azonnal neki szoktak esni nagy késsel, hogy szeletekbe vágják.

 Hozzávalók 4 főre
70 dkg bárányborda egyben
friss rozmaring
1 citrom
fokhagyma
1 dl olívaolaj
só, bors

150 g liszt
2 tojás
1 dl tej
1 dl szódavíz
8 dkg vaj
szerecsendió

2 cukkini
1 padlizsán
2 kisebb répa

A fokhagymát és a rozmaringot apróra vágjuk, a citromot kicsavarjuk, majd mindezt az olívaolajjal elkeverjük, és ezzel a keverékkel leöntjük a húst, így néhány órán át letakarva pihentetjük. 

A körethez a lisztet a sóval elkeverjük, eldolgozzuk vele a két tojást, majd elektromos habverőt használva hozzákeverjük a tej és a víz keverékét, közben reszelünk bele egy kevés szerecsendiót. Pár órára hűtőbe tesszük.

A húst serpenyőben alaposan körbepirítjuk, közben a sütőt 180 fokra melegítjük. A körbepirítás után a húst sózzuk, borsozzuk, a bordacsontok végeit alufóliába csomagoljuk, majd a citromos olajos keveréket tartalmazó edénybe visszarakjuk, és így tesszük a sütőbe 30 percre. A sütési idő letelte előtt levesszük a csontvégekről az alufóliát.


7 komment

Címkék: húsvét bárány rozmaring yorkshire pudding


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr124374087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mxplanet 2012.04.11. 11:59:01

Hát én a yorkshire puddingot kicsit másképp csinálom. Szigorúan egyenlo arányú tej,liszt, tojás. Víz nem kell bele, csak pici só. És nem szabad géppel keverni, csak kézzel, mert jó ha vannak benne csomocskak.190 fokon 20 perc kb. És ha már ilyen talat akarunk csinálni, akkor a gravy elmaradhatatlan.igaz ahhoz 3 napig kell alaplevet fozni.

sbotond 2012.04.11. 12:47:05

@mxplanet: a tisztán tejes és a fele víz-fele tej változat egyaránt elfogadott és elterjedt: buvosszakacs.blog.hu/2011/06/03/yorkshire_pudding_2 (de több eredeti angol forrásban is szerepel a félig vizes verzió). A tej-liszt-víznél sem ökölszabály a szigorúan egyenlő arány. A gravy pedig nem kötelező kellék hozzá.

mxplanet 2012.04.11. 13:19:53

ok, de miert tennel bele vizet?

sbotond 2012.04.11. 14:01:42

@mxplanet: szerintem úgy könnyebb lesz a tésztája

sbotond 2012.04.11. 14:38:37

Azért van két verzió, mert ezt az ételt kétféleképp használták: eredetileg a szegények étele volt, ők magában ették, akkor nyilván jobb a teljes tejes verzió. Ha viszont köretnek készül, akkor jobb, ha könnyebb, és akkor jobban meg is tud emelkedni sütés közben. Úgy se marad tőle senki éhen: a vajmennyiség a közepén így is elég kraftos :)

mxplanet 2012.04.11. 14:50:22

@sbotond: hat nem tudom, de nalunk az etteremben, biztos sok panasz lenne a vizes puddingra. mi orias yorkshiret csinalunk(10cm magasra emelkedik legalabb).