Ezt az ételt azoknak ajánlom, akik önmagában nincsenek oda a sütőtökért, de a szezonra való tekintettel mégis szeretnének valami tököset az asztalra tenni! Én amúgy minden formában imádom a sütőtököt, levesnek is, csak úgy kis mézzel megkenve, rozmaringgal sütőben megsütve, vagy akár ravioliba töltve egyaránt. A lényeg, hogy így is kifejezetten finom: a kolbász és a bab tökéletes kiegészítője a sütőtök. Legjobb hozzá a kanadai vagy másnéven sonkatök, amúgy ilyenkor szoktam venni egy szép kerek Halloween-tököt is, de azt nem főzöm meg, hanem töklámpást faragok belőle, és este a teraszon az őrzi a házat.
Hozzávalók
800 g sütőtök
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szál csípőskolbász
1 fehérbab-konzerv
1 hámozottparadicsom-konzerv
1 ek vaj
1 ek olívaolaj
50 g szalonna
2 ek fehérborecet
2 ek barnacukor
fiss zsálya
1 babérlevél
petrezselyem
só, bors
A tököt meghámozzuk, a közepét kivájjuk, majd felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a kolbászt 3 cm-es karikákra vágjuk. A babot lecsepegtetjük, a paradicsomot szétnyomkodjuk. A vajat az olajjal felhevítjük, beledobjuk a kolbászt, pár percig pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, rövid ideig pirítjuk, majd jöhet bele a sütőtök is. Az ecetet is belekeverjük, majd tegyük bele a paradicsomot, a babot, a cukrot, a zsályaleveleket, a babérlevelet és 3 dl vizet. Sózzuk, borsozzuk (csak óvatosan, már a kolbász is fűszeres!), felforraljuk, majd az edényt fedő nélkül 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 45 percre. Ha kész, a felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Na mit szól hozzá?